Om bokbinderihörnan

Om bokbinderihörnan...

Den här bloggen handlar om handbundna böcker och jag lägger bl a in bilder på en del av de böcker jag själv binder. Länkar till andra bokbinderibloggar, föreningar, tutorials och annat som har med bokbinderi att göra kommer också att dyka upp här.

söndag 3 juni 2012

Städdag!

Vad passar bättre en regngrå och kall söndag i början av juni än att städa i bokbinderilokalen? Nej, vi hade inte beställt regn och rusk, men vädrets makter hade bestämt att så skulle vara.

Iris Koloniträdgårdsförening.
Kända från Koloniområdet Iris på TV4.
Vår förenings lokaler ligger nära kolonistugeområdet.




Vi fick i varje fall slängt en hel del skräp, både gamla uttjänta pressbrädor (vi har säker 10 gånger så många kvar), torra och spruckna skinn och klot, lite el-skrot, papprullar och diverse träbitar, mm. En hel kärra full blev det och tack vare rensningen så kan vi nu öppna båda dörrarna till skinnskåpet igen och det ser städat och fint ut. Vi passade också på att flytta en av pressarna från bakre rummet till vårt arbetsrum, bredvid skinnskåpet, där den säkerligen kommer användas betydligt mer än tidigare, när den stod gömt bakom en massa andra saker i det inre rummet.


Några av medlemmarna åkte iväg med skräpet till tippen, medan andra torkade av borden och ställde i ordning burkarna med falsben, pennor, saxar mm. Golven sopades och moppades och det känns riktigt fräscht och fint i lokalen.
Ständerna, Statsregleringen och Förvaltningen och
Lagmän och Häradshövdingar i Sverige - ca 1350 till 1950

Jag och P-L passade också på att titta igenom bokhyllorna i arbetsrummet. I ena bokhyllan har vi mycket bokbinderilitteratur, eller annan litteratur rörande bokhistoria, marmorering, typografi och liknande. I den andra finns det en hel del ofärdiga böcker, som vi valt att behålla eftersom de är exempel på diverse olika tekniker, så som handsydda kapitälband, marmorerade-, sprängda- och förgyllda snitt, bindning på band och diverse annat, men där finns också ett antal isärplockade böcker som inte har blivit inbundna alls, som vi har sparat om någon är intresserad av dem. Jag hittade två stycken som jag har tagit hand om och tänker binda in så småningom; Lagmän och Häradshövdingar i Sverige - ca 1350 till 1950 och Ständerna, Statsregleringen och Förvaltningen, som jag, som den släktforskare jag också är, naturligtvis passade på att norpa åt mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar